Huomio, tämä foorumi tullaan lopettamaan, henkinen jatkaja tälle foorumille löytyy osoitteesta http://animu.fi/forum/

Lue ennen kuin postaat - Fanfic-osion ohjeet [päivitetty]

Täällä voit esim kysyä oikeinkirjoituksesta, mainostaa tarinaasi tai jopa julkaista tarinasi ;)

Lue ennen kuin postaat - Fanfic-osion ohjeet [päivitetty]

ViestiKirjoittaja charmander » Ti Heinä 19, 2005 18:09

Nyt kun väliaikaisesti nämä ficit laitetaankin tänne foorumille, on hyvä muistuttaa niistä naruto.fi'n pelisäännöistä itse foorumillakin. Teksti sisältää ohjenuoran jonka ficinpostaajien syytä lukaista läpitse ennen postaamista - yleistä ohjeistusta, sääntöjä ynnä muuta huomattavaa. Teksti perustuu löyhästi samaan ohjenuoraan kuin naruto.fi'n säännöt adminimme Fadorin kirjoittamina täällä.

Ennen ficciä ilmoitettavat seikat:

Ilmoita seuraavat seikat vapaamuotoisesti ennen ficciä. Nämä siitä syystä, että se lukija itse tietää millaista tavaraa on luvassa sekä ennenkaikkea jotain tiettyjä seksuaalisia vihjauksia sisältävä teksti ei joudu vahingossakaan "vääriin käsiin" - esim. Shounen-ai'n tapauksessa on syytä varoittaa että ficci sisältää kohtauksia jotka saattavat järkyttää.

I. Ikäsuositukset ja mahdolliset rajoitukset: Minkäikäiselle ficci sopii, minkäikäisille ficci on tarkoitettu... Esimerkiksi seksuaalisesti rohkean materiaalin kanssa tulee laittaa moinen seikka selvästi esille ja ikäraja 16v.

II. Lajityyppi: Mitä genreä ficci on. Huumori, draama, toiminta, runous...

III. Juonikuvaus/johdanto: Lyhyt kuvaus, ei missään nimessä referaatti. Kerrot lyhyesti parilla lauseella johdannon ficciisi, alkutilanne.

IV. Kirjoittajan alkupuhe: Kerro mitä ficiltä haet, miksi päätit kirjoittaa juuri tästä aiheesta, mitä ikinä haluatkaan sanoa. Erittäin vapaamuotoinen.

V. Mahdolliset spoilerit tai juonen sivuamiset: Spoilerit tai muut viittaukset juoneen (jota ei olla vielä kerrottu), harhaanjohtamiset tai muut ovat ilmoitettava etukäteen, jos moisia on. Mangaspoilereita ei ole kiva lukea ficeistäkään, vaikka niitä ei sieltä aina helpolla löydä saati tunnista.

Esimerkki:


  Nimi: Menneisyyden paine
  Lajityyppi: draama
  Ikäsuositus: Sallittu kaikille
  Spoilerit: Kyllä - Sisältää spoilereita animen katsojille!

  Juonikuvaus: Nuori Kakashi joutuu odottamattoman tilanteen eteen, kun eräs hänen tiimin jäsenistä äkillisesti kuolee tapaturmaisesti. Parhaan ystävän menetys saa Kakashin miettimään elämäänsä aivan uudelta pohjalta...

  Kirjoittajan alkupuhe: Näin Kakashin fanina päätin kirjoittaa hänestä ficin kerta hän ei todellakaan ole ollut sarjassa esillä tarpeeksi viimeaikoina, tai ainakaan niin paljon kuin hän ansaitseepi. Fillerit on toki Kakashin osalta ihan ok, mutta näin Kakashi Gaidenia ennen saattaisikin olla kiva nostaa tavallaan Kakashi esiin, arvoiselleen jalustalle. Varsinkin nuoruuden ja lapsuuden osalta. Tämän ficin tarkoitus on Kakashi Gaidenin tapaan kertoa Kakashin lapsuudesta sekä hänen kasvustaan yksinäisenä shinobina.

  ***
  Ficci alkaa.....


Yleisiä ohjeita:

a) Tee ficcisi huolellisesti, käytä aikaa. Suunnittele.

Tee siis ficcisi huolellisesti, vielä aikaa ficcisi parissa. Tutustu siis itsekin tekstiisi huolella. Mieti mitä haluat kertoa tai korostaa tekstissäsi. Päättele loogisesti miten voisit tuoda asian esiin. Suunnittele kokonaisuus etukäteen, joko sitten vaikka ideakartalla, jossa ideoit ja linkität ficin eri juonikokonaisuudet yksiin. Tai sitten "karkean juonen menetelmällä", jossa luot ensin karkean juonen jonka ympärille lisäät sitten ne haluamasi elementit - tämä tekniikka lienee helpoin minunkaltaiselleni kirjoittajalle, joka tykkää lähteä piirtämisessäkin liikkeelle hahmottelusta ja lisätä ne tarkemmat elementit sitten myöhemmin. Sama toimii myös tekstin tasolla.

Huomattava seikka myöskin on se, että kovinkaan usea ei kirjoita vartissa mestariteosta. Käytä siis aikaa itse ficin tekoon ja tee se huolellisesti. Ja mikäli joku nyt sattuu kirjoittamaan tuossa vartissa jonkun hienomman, niin se kielii vain siitä että kyseinen nero varmastikin kuluttanut aikaa tekstinsä huolelliseen suunnitteluun. Hyvä suunnittelu on siis kaiken A ja O.

Teksti kannattaa kirjoittaa jopa mahdollisimman valmiiksi ennen kuin sen laittaa esille. Näin ajatellaan taas lukijaa.

b) Muista tarkistaa kieliasu ja oikeinkirjoitus. Oikolue ennen julkaisua. Viimeistele teksti huolella.

Kieliasun ja oikeinkirjoituksen tarkistaminen on eräs tärkeimmistä prosesseista ficin luomisessa. Oikoluvussa teksti käydään läpi päällisin puolin ja tarkistetaan, ettei siinä ole kirjoitus- tai välimerkkivirheitä - Itse prosessin voi hoitaa halutessaan vaikka sitten tietokoneen tekstinkäsittelyohjelman omalla oikoluku-toiminnolla, tai sitten ihan "käsin". Jokatapauksessa oikoluku on kielen luettavuuden kannalta melkoisen tärkeä juttu, koska se tekee tekstistä huomattavasti luettavampaa kun ne pöljältä kuulostavat lauseet tai oudot sanavalinnat on otettu pois. Samoin irralliset lauseet, töksähtävät virkkeet ynnä muut on syytä muuttaa tässä vaiheessa toimivampaan muotoon, tai jopa poistaa kokonaan. Kaikki tämä siksi, koska viimeistelemätöntä tekstiä ei tietenkään ole yhtä mukava lukea kuin viimeisteltyä ja valmista.

Niitä typoja voi sitten jäädä jäädä, vaikka kuinka yrittäisi oikolukea, joten asiasta ei tarvitse huolestua. Kunhan vain muistatte ajatella lukijaa sen verran, että karsitte ne typot pois mitkä osaatte.

c) Tekstin tyyli ja tyylivalinnat.

Ficciä kirjoitettaessa pidä huolta tyylistäsi, valitse ficciin tyyli joka siihen sopii. Vältä puhekieltä tai muita kummallisuuksia. Esimerkiksi Naruto ja Sasuke solkkaamassa Shakespearen englantia ei varmasti ole oikein asiallinen valinta, kuten ei myöskään liiallinen rahvaanomaisuus KOKO tekstin tasolla. Pyri siis kirjoittamaan ainakin kertomusosiot kirjakielellä, slangisanaston voi säästää sitten korkeintaan vuorosanoihin - tehostekeinoksi.
Pidä myöskin huolta siitä, että tyylitelty teksti sopii valittuun tilanteeseen - esim. Itachi sanomassa "ou mai gaad" on varmasti vihoviimeinen tilanne, ellei sitten koko ficin linja ole moinen.
Vältä myöskin liiallista kirjakieltä, moinen tekee tekstistä helposti puisevaa. Eloisaa, normaalia suomea, sitä sen kannattaa olla.

Hymiöt saattavat kuulua olennaisena osana foorumin kieleen, mutta niillä ei ole mitään tekemistä kaunokirjallisuuden kanssa. Vältä kuin ruttoa!

Kirjoita omalla tyylilläsi, älä matki muita suoraan apinoiden. Ota vaikutteita, mutta vain mausteeksi.

d) Otsikointi

Toimiva otsikko tiivistää koko paketin tärkeimmän sanoman yhteen virkkeeseen ja houkuttelee lukemaan. Tekstien otsikoksi laittaa tarinan tai runon nimi. Otsikointiin kannataa kuluttaa hieman aikaa, koska otsikko vaikuttaa usein ratkaisevasti siihen klikkaavatko ihmiset lukemaan tarinaasi vai eivät. Valitse siis otsikkosi huolellisesti.

Otsikon ei myöskään tule sisältää minkäänsorttisia hymiöitä tai lyhenteitä - ne eivät kuulu toimivan otsikoinnin piiriin. Otsikon tulee myös pysyä aiheessa eli sen ei tule olla mikään satunnainen virke tekstistä.

f) Palautteen antaminen eli kommentointi. Lukijat kommentoikaa!

Koettakaa kommentoida näitä viestejä, kunnolla. Kommentin ei luonnollisesti tarvitse olla mikään novellianalyysi, vaan ihan jo ihan omien tuntemusten kirjoittaminen on jo hyvä juttu. Plussat ja miinukset -arvostelua voi ja kannattaa käyttää myöskin, listaat mistä asioista teksti saa plussia ja mistä miinuksia... Perusideahan kumminkin on, se että kerrot mitä mieltä olet tekstistä, ja perustelet miksi olet jotain tiettyä mieltä. Mitä tuntemuksia teksti herätti itsessä? Millaisia mielikuvia tekstin hahmoista syntyi. Oikeakielisyys, toimiko? Käyttäkää luovuutta myös tässäkin.

Kommentoijalla on sitten luonnollisesti vastuu käyttäytyä asiallisesti kommentoidessaan. Jokaisella on toki oma mielipide asioista ja olisi suotavaa, että nämä mielipiteet kerrottaisiin rehellisesti, mutta kohteliaasti. Kenenkään tekstin perään ei siis saa postata "Ihan paska - ja ei muuta".... Toki negatiivistakin palautetta saa ja pitääkin minusta antaa, mutta sen pitää olla asiallista ja perusteltua. "Mikä, missä, miksi" pätee tähänkin.

Myöskin sitten sillä itse kirjoittajalla on vastuu sietää myös negatiivista kommentointia, kun hän laittaa tekstinsä esille. Kirjoittajan pitää siis ennen tekstin postaamista sisäistää, että joku saattaa antaa myös asiallista negatiivista palautetta, eikä siitä sovi suuttua. Kyse on mielipiteistä ja mielipiteet eivät koskaan ole mitään absoluuttisia totuuksia. Sen negatiivisenkin palautteen on parhaimmillaan tarkoitus kehittää ficin kirjoittajaa. Kirjoittaja voi myös itse vaikuttaa tekstinsä kommentontiin, esittämällä kysymyksiä joihin haluaisi kommentoijien vastaavan.

----
Viimeksi muokannut charmander päivämäärä Pe Heinä 22, 2005 02:06, muokattu yhteensä 2 kertaa
Avatar
charmander
electric sushi
electric sushi
 
Viestit: 1938
Liittynyt: Ti Helmi 01, 2005 18:44
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja charmander » Pe Heinä 22, 2005 01:57

Ulkoasun päivitys ja tekstikokonaisuuden kasvattaminen, uuden idean eli esittelyosion lisääminen ynnä muita pikkukorjauksia.

Jos vain mahdollista, lisätkää ficcinne alkuun jatkossa infoboksi, jossa käyvät esiin tärkeimmät tiedot ficistä, kuten esim. mahdolliset spoilerit mangasta, ikäsuositukset ja muut huomattavat jutut. Toki noiden lisäksi saa ja pitääkin ilmoittaa ihan niin monta juttua kuin itsestä tuntuu (vaikka paritukset, jos moisia on ja niin edelleen)

Ohessa CODE-boksissa valmis pohja täydennettäväksi, kopioi ja liitä CODE-ikkunasta ficciisi. Jos haluat säilyttää samanlaisen ulkoasun (eli sisentää), jätä tuo [list.] alkuun ja [/list.] loppuun, muussa tapauksessa poista nuo kaksi merkintää.

Infoboksi:

Koodi: Valitse kaikki
[list]
[size=10]

[b]Nimi: [/b] <fanficin nimi>
[b]Lajityyppi:[/b] <lajityyppi/tyypit>
[b]Ikäsuositus:[/b] <sallittu/suositusikä>
[b]Spoilerit:[/b] <kyllä/ei - ilmoita spoilerit>

[b]Juonikuvaus:[/b] <lyhyt kuvaus>

[b]Kirjoittajan alkusanat: [/b] <vapaamuotoinen alkupuhe>

***
[/size]
[/list]


Lopputulos näyttää esimerkiksi tältä:


  Nimi: Menneisyyden paine
  Lajityyppi: draama
  Ikäsuositus: Sallittu kaikille
  Spoilerit: Kyllä - Sisältää spoilereita animen katsojille!

  Juonikuvaus: Nuori Kakashi joutuu odottamattoman tilanteen eteen, kun eräs hänen tiimin jäsenistä äkillisesti kuolee tapaturmaisesti. Parhaan ystävän menetys saa Kakashin miettimään elämäänsä aivan uudelta pohjalta...

  Kirjoittajan alkupuhe: Näin Kakashin fanina päätin kirjoittaa hänestä ficin kerta hän ei todellakaan ole ollut sarjassa esillä tarpeeksi viimeaikoina, tai ainakaan niin paljon kuin hän ansaitseepi. Fillerit on toki Kakashin osalta ihan ok, mutta näin Kakashi Gaidenia ennen saattaisikin olla kiva nostaa tavallaan Kakashi esiin, arvoiselleen jalustalle. Varsinkin nuoruuden ja lapsuuden osalta. Tämän ficin tarkoitus on Kakashi Gaidenin tapaan kertoa Kakashin lapsuudesta sekä hänen kasvustaan yksinäisenä shinobina.

  ***
  Ficci alkaa.....
Avatar
charmander
electric sushi
electric sushi
 
Viestit: 1938
Liittynyt: Ti Helmi 01, 2005 18:44
Paikkakunta: Oulu


Paluu Fanfic

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron