Mikä mangaa, mikä ei?

Yleinen mangakeskustelu
Pnikkis
Student
Student
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2007 14:12

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja Pnikkis »

Hih. Minua oikeasti rupesi huvittamaan tuo saarnaaminen että vain puhdasverinen japanilainen voi piirtää mangaa. Joku piirtää kerronaltaan ja muutenkin tyyliltään mangaa, mutta ollakseen sitä on tehtävä ihan sukututkimus että piirtäjä on puhtaasti japanjilaista sukua. Mitä tekemistä taidolla piirtää mangaa ja geeniperimällä on? Eiväthän kaikki japanilaiset osaa automaattisesti piirtää parempaa mangaa kuin kukaan länsimaalainen.
Vai vaikuttaako tekijän kansallisuus mangan/sarjakuvan laatuun? Eiköhän se kokemuksen ja harjoittelun määrä taida tässä asiassa ratkaista. Tai sitten joillekin vain on pyhäinhäväistys että länkkärin tekemää japanilaisvaikutteita saanutta sarjakuvaa kutsutaan mangaksi.

Ajatellaanpa asiaa japsien näkökulmasta. Monestihan on sanottu että heille sana "manga" vastaa kaikkea sarjakuvaa sen tyylistä tai tekijän kansalaisuudesta riippumatta. He eivät taida sen paremmin erotella missä maassa mikin sarjakuva on tehty.

Täällä lännessä taas nimenomaan lajitellaan japanin manga ja länsimaiden sarjakuva omiin kategorioihinsa toisistaan poikkeavan tyylinsä ja kerrontansa vuoksi(vaikka monelle hahmojen isot päät ja silmät ovat jo selvä mangan merkki). En tiedä missä sitten painotetaan että tekijän on oltava syntyperäinen japanilainen voidakseen sanoa työtään mangaksi.

Itse en pane minkäänlaista arvoa sille onko jokin sarjakuva mangaa vai ei. Kunhan itse pitää lukemastaan.
Avatar
Ryuuou
Torture Specialist
Torture Specialist
Viestit: 756
Liittynyt: Su Loka 09, 2005 14:49
Viesti:

Re:

Viesti Kirjoittaja Ryuuou »

Hi Enzeru kirjoitti:...Korean Manhwaa (Se tosin on kyllä useasti aika rumasti piirrettyä, minun mielestäni.. Manga on nätimpää!!)
Oon lukenu sellaasta manhwaa ku "King of Hell" ja se oli melekehempä parempaa jäläkiä ku mihinää lukemassani mangassa.

Japsithan siitä on aikanasa nostattanu haloon, ku jotkut manhwat muistuutta niin palio mangaa piirtotyyliltään. Esim. tuos King of Hell:ssä on jokku kohorat kyllä muistuttaa joltakin osin mangaa, mutta muuten se on tyylitänsä saman moista ku jokku jenkki tai eurooppalaanen sariakuva.
"Rasisti en ole, mutta rorurealisti kylläkin"
Avatar
charmander
electric sushi
electric sushi
Viestit: 1937
Liittynyt: Ti Helmi 01, 2005 18:44
Paikkakunta: Oulu

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja charmander »

Mangaa (jap. sarjakuva) on kaikki japanilainen eli japanissa tuotettu sarjakuva.
Manhwa (kor. sarjakuva) on korealaista sarjakuvaa
Manhua (kiin. sarjakuva) on kiinalaista sarjakuvaa...

Mangavaikutteinen sarjakuva on nimensä mukaisesti ei-japanilainen sarjakuva jonka tyylillä mallataan mangaa

Noin.
Avatar
olZu^
Tokubetsu Jounin
Tokubetsu Jounin
Viestit: 586
Liittynyt: Ma Kesä 13, 2005 15:48
Paikkakunta: Lappeenranta The city of Kings
Viesti:

Re:

Viesti Kirjoittaja olZu^ »

Fluor kirjoitti:Eivätkö ei-japanilaisten tekemät mangatyyliset sarjakuvat ole pseudo-mangaa, vai olenko täysin väärässä? o.o
World Manga - A term used to designate manga-style comics originating from countries other than Japan. "World Manga" is one of the currently preferred terms as it takes into account manga-style comics from countries other than the United States and "amerimanga" is now seen as derogatory.

OEL Manga - Original English Language Manga - a term used to refer to manga-style comics originating from English speaking countries such as the United States. Anime News Network columnist Carlo Santos made the first recorded use of the term on April 28, 2005 on his personal blog.

Amerimanga - a shortening of the words "American manga," this was for several years the preferred way to refer to manga-style comics that originate in North America. The term came into popularity when IC Ent (Ironcat) put out a short lived anthology called "Amerimanga." IC Ent may have coined the term.

In addition to these, terms such as pseudo-manga, emulation manga, western manga and global manga are also sometimes used. Pseudo-manga and emulation manga are seen as derogatory as they can be seen to imply that the product is "not quite" manga. Global Manga is a term put forth by Tokyopop and is inherently identical to World Manga.


-------------------------------

Siin on termit mitä käytetään ei-japanilaisten tekemistä manga tyylisistä sarjakuvista.

------------------------------

In Japan the word manga refers to all forms of comics, be they Japanese, European or American. But in Europe and America the word manga is used to refer specifically to Japanese comics

------------------------------

Tossa vähä yleis juttuu mangasta. Kaikki nää on otettu täältä
Kuva
Avatar
Viittaperkele
Surkastuma
Surkastuma
Viestit: 1259
Liittynyt: La Loka 16, 2004 13:45
Paikkakunta: No mie oon täällä jossai....

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja Viittaperkele »

Aika minunkin vastata tähän vanhaan topikkiin.

Ensinnäkin, manga on sarjakuvaa. Se miten sen levitys ja eri piirtotekniikoiden hyödyntäminen toteutetaan ei vaikuta siihen tosiasiaan minusta oikein mitenkään. Mangaa siis myöskään ei yhdistä mikään yhtenäinen tyyli tai tekotapa (vaikka lähes kaikille onkin ominaista olla oikealta vasemmalle luettavia johtuen kulttuurieroista), joten on minusta harhaanjohtavaa ja suorastaan ärsyttävää lähteä luokittelemaan mitään mangaksi sarjakuvan tyylin tai muun vastaavan takia.

Ainoa asia mikä minusta yhdistää kaiken mangaksi kutsutun saman nimen alle on kansallisuus. Ei ole mitenkään epätavallista että jollakin ulkomailta tuodulla asialla on eri nimi vaikka se olisi teknisesti sama asia kuin jokin mitä on jo omassa maassa. Esim. banaanit; muistan aina sitä ihmetystä kun kuulin opettajalta että espanjaksi banaani ei ole "banana" ellei puhu ulkomaalaisista banaaneista. Espanjalainen banaani on "plátano". Ulkomaalainen banaani ei ole "plátano", koska ne eivät vain sattumoisin ole espanjalaisia, oli kyseessä sitten millainen banaani tahansa (tietenkin opettajia ja heidän opetuksiaan voi aina epäillä ;`A`).

Toisin sanoen, en todellakaan pidä mitään Aasian ulkopuolella tehtyä mangana. Se on kansallisuus, eräänlainen lempinimi. Se ei kerro mitään varmaa sisällöstä, se on vain viittaus siihen että ko. sarjakuva on Japanista tai jostain niistä Aasian maista jotka eivät ole ansainneet sarjakuvillaan tarpeeksi mainetta että olisivat saaneet niille oman kutsumanimen länsimaissa.

Lopuksi: en ylipäätänsä ymmärrä miksi olisi tarvetta kutsua mitään muuta, vaikka nyt sitten sitä omatekemää sarjakuvaa, mangaksi muuten kuin markkinointisyistä. Kuten aikaisemmin sanoin, mangalla ei ole yhtenevää tyyliä, aihepiiriä tai tekotapaa -- se ei ole genre. Ne jotka eivät tunne mangaa ja sen luomia muotivirtauksia eivät ymmärrä sarjakuvaa sen paremmin vaikka sanaa 'manga' läyttäisikin, loput taas todennäköisesti tunnistavat muodin vaikutukset ja osaavat tulkita sarjakuvaa sen mukaisesti.
Kuva
Avatar
Jatimatic
Chuunin Exam Supervisor
Chuunin Exam Supervisor
Viestit: 619
Liittynyt: Pe Huhti 27, 2007 14:11
Paikkakunta: Laihia

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja Jatimatic »

Ai perkele älkää naurattako? täähän on kun lapset riitelis hiekkalaatikolla, et kenen äiti on kaunein ja kenen isällä on hienoin moottoripyörä. Onseniinhienoo kun kuvitellaan tietävänsä mangasta ja Japanista niin sitä sun tätä, että joku joka on joskus lukenut vähän Narutoo sun muuta, eikä ole niin perillä Japanin asioista rupeaa piirtelemään ns "mangaa"(ainakin luulee niin koska ei ole sattumoisin käymään deviantartissa koskaan). Ja sitten tulee joku tälläinen joka on lukenut 100 erilaista sarjaa ja kattoo, että ei toi piirrä mangaa se on fanarttia omg sä et tiedä Japanista mitään se on fanarttia stnan idiootti. Se on sama kun toinen on ajanu autoo 5.vuotta ja toinen justiinsa saanu kortin ja sitten mollataan et ku pitää ajaa ne hampaat ratis ja kattoo vaihdekeppii ku vaihdetaan vaihteita. Ei kukaan tykkää tommosesta nipottamisesta, manga on mielestäni Japanilainen sarjakuva ja se piirtotyyli on erikseen muttakun ne on totuttu vähän niinkun yhdistämään yhteen ja samaan sanaan.
Kuva
Avatar
Tsuki-Dono
Student
Student
Viestit: 23
Liittynyt: Pe Joulu 14, 2007 20:38
Paikkakunta: Hämeen pommisuoja
Viesti:

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja Tsuki-Dono »

Tästäkin on olemassa niin monta mielipidettä, mutta yleisesti otaenhan ne menee näin:

Manga- japanilaisten tekemä sarjakuva.

Manhwa- korealaisten tekemä sarjakuva, saanut vaikutteita mangasta.

Pseudomanga- japanilaisista sarjakuvista vaikutteita ottanut sarjakuva, JOTA EI TEHDÄ SIIS JAPANISSA.

Monet suomalaiset otakut kysyvät, että miksi heidän tekemäänsä sarjakuvaa ei voisi muka sanoa mangaksi. Voihan sitä sanoa, sillä kyllähän Suomessa pizzaakin sanotaan pizzaksi, vaikka se ei ole tehty Italiassa. Homman nimi on se, näin pizzaa esimerkkinä käyttäen, että vaikka tekisimme täällä pizzaa siten miten Italialaisetkin, niin se ei ole aitoa alkuperäistä pizzaa. Understand? :lol: Kyllä, myönnän lukeneeni dramaconia, mutta en tarkoita että väittämät siinäkään olisivat oikeassa.

Mangan alkuperäismaa on Japani, Pizzan Italia ja mämmin Suomi. Japanilaiset tai italialaiset voisivat tehdä mämmiä kotimaassaan, mutta se ei olisi suomalaista mämmiä silloin.
Itse kutsuisin ainakin omia töitäni pseudomangaksi. Emme ainakaan saa valituksia siitä, että 'ei toi oo mangaa! Et sä oo japanilainen!'. Olen suomalainen, tykkään mangasta, piirrän vaikutteita saaden. Se riittää minulle. Manga-kutsumanimi jääkööt Japaniin, otetaan pseudomanga käyttöön. Saadaan vihat pois päältämme.
Kuva
|SasuNaru fanclub|
Avatar
Karuoru
Genin
Genin
Viestit: 131
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2008 02:23
Paikkakunta: Tornio
Viesti:

Re: Mikä mangaa, mikä ei?

Viesti Kirjoittaja Karuoru »

Tämä on tunnestusti aivan liian herkkä näkökulma kysymys. Länsimaissa vain japanilainen sarjis on mangaa eli ihan vaan sarjiksia, Japanissa kaikki sarjikset on mangaa, eli ihan vaan sarjiksia. Tavallisen kuolevaisen polla menee pienemmästäkin sekaisin, ja jos ei siinä sekavuudessa osaa valita sanojaan oikein, tulee kirveestä takaraivoon. Voisin huvittuneesti sanoa rakastavani tuota pizza esimerkkiä, ja muistella samalla miten meinasi käydä fetajuustolle; ilmeisesti arlan 'salaattijuusto' on kuin onkin kreikassa tehtyä.

Minusta on surkuhupaisaa vääntää kättä tämmöisestä asiasta, ja on mielestäni myös ihan oikein käyttää termiä manga luontevasti myös tarkemmin määritelltyinä 'speudomangasta', 'finnmangasta' ja 'mahwastakin', sillä jos vain 'manga tyylisen' sarjakuvan kutsumisesta mangaksi saa kirvesmurhaajat peräänsä, miksi emme kutsu X-meniä, Sin Cityä ja ElfQuestia 'comiceiksi'? "Tsiis daa herrajumala ne on Ameriikasta, ei niinku suomesta!" Tässä maailmankuvassa 'vain japanilainen on mangaa' voisimme vaatia ihmisiä kutsumaan Daredeviliä comiciksi, Asterixia bande dessinée(ksi tai joksikin sinne päin, en ole mikään ranskan taituri) W.i.t.c.h:iä fumettoksi ja Viiviä ja Wagneria vasta sarjakuvaksi... Onko tässä järkeä?
Onko manga termin tärkeily ja sillä päteminen oikeasti niin tärkeää? Mielestäni ei niin vähääkään, ja vaikka itse käytänkin termiä, ajatusmallissani seisoo, että ihanan äidinkielemme suomen sana 'sarjakuva' on kattokäsite kaikenmaalaiselle sarjakuvalle, kun siitä omalla äidinkielelläni puhun.
Kiistatonta on, että Manga on tehnyt aikoinaan itsensä tykö erittäin vahvasti juuri 'mangana', ah niin erilaisen ja eksoottisena. Jos aina olisi näin kaikissa tapauksissa, todellakin käyttäisimme kaikkia noita pölvästejä vieraskielisiä nimiä ihan tavallisista sarjakuvista. Vähäjärkinenkin pystyy haistamaan tässä rahastuksen.
Käytän itse termiä manga. Käytän sitä japanilaisesta sarjakuvasta, mutta käytän sitä kuvaamaan myös ihan tylsää sanaa sarjakuva. Olen käyttänyt termiä myös manhwasta, mutta harvoin toisin päin. Minua ei kiinnosta mitä jotkut puristit ajattelevat, jos kutsun No man's landia tai Ragnarökiä mangaksi. Niin simppeliä se elo on. Jos keskittyy todellakin vain yhdelle sektorille, ei ole ihmekään jos näkemys muuttuu kapeaksi. Minä ainakin myönnän tykkääväni mangasta, ja fumettosta ja comicista ja BS:stä ja varmaan ihan kaikista sarjakuvista individuaaleina, oli ne piirretty vaikka Tiibetissä. Minä tykkään sarjakuvista.

Sen sijaan minulla on vaikea ymmärtää sitä termiä 'manga tyyli'. Mikä hiton manga tyyli, mitä se semmoinen on? Jokaisella artistilla niin Japanissa, Suomessa, USA:ssa, Perussa kuin Madagaskarilla on ihan oma tyylinsä. Ja mietitäänpäs myös artistin näkökulmaa; tassu pystyyn, joka olettaa että esimerkiksi Masashi Kishimoto piirtää Narutoa assistentteineen sillä mielellä, että se saamarin sarjakuva on MANGAA kuussakin. Tai Juba tykkää että sian ja naisen seikkailut ovat SARJAKUVAA itä-siperiaa myöten. Minusta tuntuu, että nämä kaikki lahjakkaat ihmiset tekevät työtään paljon ajattelematta millä yleistermillä taiteenlaji tunnetaan, ja miten hullu maailma erottelee asioita minkä kerkiää.
Kuva
Vastaa Viestiin