Miten päästä alkuun?

Apua ja neuvoja piirtämiseen
Avatar
Ryuuou
Torture Specialist
Torture Specialist
Viestit: 756
Liittynyt: Su Loka 09, 2005 14:49
Viesti:

Re:

Viesti Kirjoittaja Ryuuou »

Naino kirjoitti:...Älä ota mitään 'Tätä käytetään tähän ja tähän eikä mihinkään muuhun' tai 'Tämä on paras ja tämä on huono' väitöksiä sääntöinä. Taiteilijoilla on mielettömästi eri työskentelytapoja, yhden toimiva systeemi saattaa olla huono toiselle, joten etsi eri vaihtoehtoja ja mielipiteitä ja kehitä niistä itsellesi sopivin...
Tuo on hyvä neuvo. On hyvä löytää se oma tyylinsä, joka istuu omiin käsiin kuin nakutettu.
Eli kokeella vähä eri tyylejä, yhdistellä niitä, jne. Ja ajan mittaan kartuttaa taitojan vähän "joka" suuntan.
"Rasisti en ole, mutta rorurealisti kylläkin"
Avatar
Nuti
Chuunin
Chuunin
Viestit: 206
Liittynyt: Ma Heinä 21, 2008 20:22
Viesti:

Re: Miten päästä alkuun?

Viesti Kirjoittaja Nuti »

Aloitteleville piirtäjille tiedoksi: Paljon tietoa saa vaivautumalla lukemaan tämä koko topicin lävitse. Tarjoan kuitenkin muutamia lisäneuvoja:

Mitä siis olisi syytä piirtää? Mitä vain, mitä tahansa, mitä tekee mieli tehdä! Jos et halua piirtää autoa, älä piirrä autoa, vaan piirrä jotain, mitä tahdot oikeasti piirtää. Aluksi ei ole mitään syytä tehdä julkaistavia töitä, vaan omia pikku raapustuksia omaan käyttöön. Piirrä omaksi iloksesi, älä huomiota kerjätäksesi!

Kun piirtämisestä alkaa tulla rutiinia, voit alkaa keskittää piirtämisiäsi myös heikompiin osa-alueisiisi, siis harjoitella niitä alueita, joita et osaa. Älä hätäile oppiessasi, kukaan ei käske sinua tulemaan Michelangelon tasoiseksi mestariksi seuraavaksi päiväksi. Tee piirtämisestä mukavaa ajanvietettä. Jos et osaa nauttia piirtämisestä, hanki jokin muu harrastus. Älä kuitenkaan kaada harrastustasi "Ääh! Mä en osaa piirtää!"-angstiin, ei kukaan ole seppä syntyessään!

Millä tulisi piirtää? Kokeile kaikenlaista lähtien halvoista välineistä ja taitojen karttuessa kalliimpia. Lyijykynä on yhtä useimpien piirtäjien vakioväline etenkin luonnostellessa! Erikoisempia välineitä, kuten pastellivärejä ja mustetta, voi kokeilla vaikka koulussa kuviksen tunneilla, yleensä kouluissa on laajahkot taidetarvikevalikoimat.

Luonnostelua ja sen sellaista voi harrastaa millaiselle paperille tahansa, itse olen syyllistynyt vihkojen reunoihin tuhertamiseen. Netissä julkaistavia töitä varten on syytä hankkia ainakin siistiä paperia, ruutupaperi ei näytä hyvältä ruudussa! Paperin laatuvalinta riippuu lähinnä työvälineestä: esimerkiksi tavalliselle kopiopaperilla toimivat tussi ja lyikkäri vallan mainiosti, mutta akvarellivärit tarvitsevat omaa paperia. Tietokoneella piirtämistä voi harjoitella lataamalla netistä jonkin ilmaisen piirto-ohjelman (vaikkapa Gimpin) ja leikkimällä sillä. Paint ei ole kovin hyvä useimmille piirtäjille.

Milloin tulisi piirtää? Milloin vain, aina kun miellyttää. Parempi piirrellä pikkuisen joka päivä kuin kerran kuussa pakertaa ison työn kimpussa. Taidot karttuvat säännöllisen harjoittelun myötä paremmin.

Mistä tulisi ottaa mallia? Mistä vain! Tosielämästä, sarjakuvista, toisten piirroksista... toisten käyttämiä piirroselementtejä voi jopa lainata harjoittelun nimissä. Muista kuitenkin, että luovasti omaan tyyliin siirretty elementti on täysin eri asia kuin tökerö kopio sensein työstä.

Piirto-oppaista sananen: Piirrosoppaita voi tutkia kirjastossa, niin ei tule hukkaostoksia. Suosittelen englannin kielen taitoisille mangasta kiinnostuneille seuraavia oppaita: Bruce Lewisin "Draw Manga: How To Draw Manga In Your Own Unique Style", Nagatomo Harunon "Draw own manga: all the basics" sekä Felderien "Draw Great Manga: A Complete Guide". Myös Akira Toriyaman mangaopas kertoo paljon piirtotekniikasta, vaikka siinä on jonkin verran vanhentunutta aineistoa, esim. tietokoneiden osuutta piirtämisprosessissa ei esitetä, vaan kaikki tehdään manuaalisesti.

Sen sijaan en suosittele Christopher Hartin kuvakirjamaisia mangaoppaita, sillä niissä kannustetaan minun mielestäni liikaa kopiointiin luovan ajattelun kustannuksella eikä piirtotekniikkaa käsitellä käytännössä yhtään. Lyikkäripiirroksista tulee vain kummasti tussattuja versioita ilman kunnon selityksiä, ei yhtään aloittelijaystävällistä -.-'

Lyhyesti: Piirtämisen pitää olla kivaa! Jos se ei ole kivaa, harjoittelu ei ole yhtään mielekästä, ja piirtämisessä tarvitaan PALJON harjoitusta.
"Life is so simple. I do some stuff. Most fails. Some works."
- Leonardo da Vinci
Avatar
Suiggari-Tou
Student
Student
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 20, 2008 12:05

Re: Miten päästä alkuun?

Viesti Kirjoittaja Suiggari-Tou »

Miulla saattaa olla satunnaisesti vaikeata keksiä ideoita, ja silloin auttaa yksinkertaisesti tehdä jotain muuta kuin kiroilla sille tyhjälle paperille, kun ei mitään keksi, ja sitten jossain vaiheessa saattaa tulla ideanpoikanen. Ja silloin otan pienen, a5-kokoisen luonnoslehtiön ja luonnostelen idean ymmärrettäväksi, ja jos idea tuntuu näyttävän vallan mukavalta paperilta, niin kaivelen a4-paperia ja teen saman luonnoksen, hion sitä, tussaan ja väritän. Joskun piirrän sen a5-kokoisen loppuun, mutta koska väritykseen liittyvät miulla copicit ja promarkerit, niin paperista menee liikaa läpi, joten siksi vaihdan paperin isompaan ja vahvempaan. Ja ideoita vaikkapa asentoihin ja muihin löytää vaikka mistä, yksi parhaimmista keinoista keksiä vaatteita ja asentoja on mennä vaikka kaupungilla puistonpenkille tai ulkoilmakahvilaan, ja katsella ihmisten asuja ja vaatteita luonnosvihko tai vastaava mukana. Toimii miulla tosi hyvin, kannattaa kokeilla.

Fanarttia on melko helppo piirtää, onhan kuitenkin valmiit hahmot, mutta vain asennot ja tilanteet puuttuu, tässäkin suosittelen käyttämään edellä mainittua ratkaisua, ideoita syntyy, jos vain jaksaa yrittää :D
Vastaa Viestiin