Opastus oikeakielisyyteen

Täällä voit esim kysyä oikeinkirjoituksesta, mainostaa tarinaasi tai jopa julkaista tarinasi ;)
Vastaa Viestiin
Avatar
kiko-chan
Super Mama
Super Mama
Viestit: 1478
Liittynyt: To Huhti 15, 2004 19:25
Paikkakunta: Gitaroo Planet
Viesti:

Opastus oikeakielisyyteen

Viesti Kirjoittaja kiko-chan »

Kirjoitin tämän äidinkielen kirjoituksia ja itseäni varten. Mutta tästä pitäisi olla hyötyä ihan kaikille.

Sanomattakin selvää että säännöt pätevät vain suomen kieleen, englannissa on omat sääntönsä.

Iso ja pieni alkukirjain
1. Isolla kirjaimella kirjoitetaan erisnimet.
Erisnimiä ovat muun muassa Joensuu, Pohjantähti, Aleksanteri Suuri, Kalevala, Euroopan unioni, Naruto, Haku, Bridget ja tähtitieteen sanoina myös Aurinko ja Maa ja niin edelleen. Jumala on isolla kun viitataan kristinuskon jumalaan, mutta pienellä kun jumala on yleisnimi.

Moniosaiset erisnimet kirjoitetaan seuraavien sääntöjen mukaan:
a) Yhdysmerkillä kirjoitettavissa maantieteellisissä erisnimissä, kuten Koillis-Intia, Sydän-Häme, Pohjois-Pohjanmaa, Iso-Britannia (Isossa-Britanniassa), kirjoitetaan alkuosakin isolla. Sen sijaan sellainen alkuosa joka vain luonnehtii aluetta eikä rajaa sitä maantieteellisesti kirjoitetaan pienellä, esimerkiksi nyky-Suomi tai natsi-Saksa.

b) Kaksisanaisen maantieteellisen nimen jälkiosa kirjoitetaan pienellä jos se on yleisnimi, esimerkiksi Atlantin valtameri, Baltian maat, mutta isolla jos se on erisnimi niin kuin Latinalainen Amerikka.

c) Teosten, tv- ja radio-ohjelmien sekä oppi- ja muiden laitosten nimissä on yleensä vain ensimmäinen sana isokirjaiminen, esimerkiksi Seitsemän veljestä, Täällä Pohjantähden alla(Pohjantähti on erisnimi), Uusi testamentti ja niin edelleen.

d) Lehtien, liikelaitosten ja järjestöjen nimiin kuuluvat sanat kirjoitetaan yleensä isolla: Turun Sanomat, Suomen luonto (lehti), Imatran voima, Suomen Luonto.

2. Kohteliaisuus- ja kunnioitussyistä isoa alkukirjainta käytetään
a) kirjeessä vastaanottajaa tarkoittavissa sanoissa, esimerkiksi Sinä, Te, Arvoisa Rehtori, Hyvä Ystävä...

b) kristinuskon Jumalaa ja Kristusta tarkoittavissa sanoissa, esimerkiksi Hän, Kaikkivaltias, Luoja, Vapahtaja jne.

3. Pienellä alkukirjaimella kirjoitetaan
a) asukasta, kansalaisuutta, heimoa, kieltä ja aatetta tarkoittavat sanat kuten intiaani, japanilainen, pohjalaisuus, keskieurooppalainen, newyorkilainen, buddhalainen, puhua ranskaa, tolstoilainen jne.

b) merkitykseltään vakiintuneet yhdyssanat, joiden alkuosa on menettänyt erisnimen luonteensa, esimerkiksi celsiusaste, jumalanpalvelus, bostonkakku, suomenpystykorva, olympiakisat, aataminomena, jobinposti, amerikanrauta...

Seuraavantyyppisten ilmausten alkuosa on säilyttänyt erisnimen luonteensa ja siksi kirjoitetaan isolla: Saimaan-risteily, Lapin-retki jne.

c) historian tapahtumien, kuukausien, viikonpäivien, juhlapäivien ja tyylisuuntien nimet, kuten itsenäisyyspäivä, suuri Pohjan sota, isoviha, talvisota, toinen maailmansota, lokakuun vallankumous, vanha aika, keskiaika, uusi aika, renessanssi(huomatkaa että renessanssissa on neljä ässää), barokki, keskiviikko, joulu, vappu, pääsiäinen ja sitä rataa.

d) useimmat ylimpien hallintoelinten ja komiteoiden nimet, esimerkiksi eduskunta, ylioppilastutkintolautakunta, valtioneuvosto, opetusministeriö, valtion elokuvalautakunta jne.

Isolla kuitenkin kirjoitetaan keskushallinnon virastot ja laitokset kuten Opetushallitus, Poliisikoulu, Kansanterveyslaitos jne.

e) rakennusten nimet jos ne ovat luonteeltaan yleisnimiä, esimerkiksi kaupungintalo, tuomiokirkko, postitalo, rautatieasema, stadion, linja-autoasema jne.

f) puolueiden nimet epävirallisissa yhteyksissä, kuten keskustapuolue, kokoomus sekä kannattajien nimitykset (vert. kohta 3a)sosiaalidemokraatit, kristilliset.

g) vertauskuvalliseen käyttöön siirtyneet erisnimet, esimerkkinä
"Mies oli oikea donjuan."
"Kaupungin kaunein lyyli."
"Minut ulospotkaissut mies oli varsinainen kerberos."

Yhteen ja erikseen kirjoittaminen
Selvimpiä yhdyssanoista ovat ne joiden alkuosa on nominatiivissa, esimerkiksi merimaisema, turvarusketus, määräraha. Sen sijaan genetiivialkuiset ilmaukset ovat ongelmallisempia. Niiden yhteen kirjoittamiseen vaikuttaa lauseyhteys. Talon poika ja hiiren korva merkitsevät eri asiaa kuin talonpoika ja hiirenkorva. Kirjaan voidaan koota lastenlauluja, mutta lasten laulu raikui seinän läpi.

Mistä tuntee yhdyssanan?
a) Yhdyssanojen osien väliin ei voi lisätä mitään.
Yhteen: seuraeläinkin, liikennesääntöjäkin
Erikseen: kurssimuotoinenkin lukio, virkamiestenkin lakko, tiheäkin metsä

b) Yhdyssanassa on vain yksi pääpaino
Suomen sanojen paino on vain ensimmäisellä tavulla. Jos sanat ääntyvät siten että pääpaino on ensimmäisen sanan alissa, sanat luontuvat parhaiten kirjoitettaviksi.
Eikichi Onizuka on ammatiltaan luokanopettaja.
Vuosisadan vaihteessa filmiteollisuus oli vielä lapsenkengissä.

Jos kummallakin sanalla on pääpaino on luontevampaa kirjoittaa ne erikseen.
Tämän luokan opettaja oli Eikichi Onizuka.
Lapsen kengissä oli vielä hiekkaa.
c) Yhdyssana ilmaisee käsitteen nimen
Joskus yhteen ja erikseen kirjoittaminen aiheuttaa merkityseron: äidinkieli - äidin kieli, märkäpuku - märkäpuku, sairaanhoitaja - sairaan hoitaja. Näissä yhteen kirjoitetut olivat terminomaisia nimityksiä.

Siitä onko kyse yhdyssanasta, voi testata lisäämällä sanapariin tarkentavan merkityksen ja seurata sanan muuttumista: tämän auton kuljettajan - tämän autonkuljettajan jne.

d)Sanakirja voi osoittaa yhdyssanaksi
On olemassa monia sanoja, jotka ovat yksinkertaisesti vakiintuneet yhdyssanoiksi, kuten kansainvälinen - koulujen välinen, suomenruotsi - Hämeen murre, nimenomaan - alunperin
Näille ei ole olemassa mitään selkeää sääntöä; sana vain on.[/list]

Entä yhdysmerkki?
a) Osien rajalla on sama vokaali.
keski-ikä, myynti-ilmoitus, jatko-opiskelumahdollisuudet jne.

b) Yhdysosat ovat rinnasteisia
parturi-kampaamo, Merja Mäkilä-Nummi, Tuulia-Tuulia, itä-länsisuunta, äiti-lapsisuhde(TAI äidin ja lapsen suhde)

c) Jompikumpi osa on erisnimi.
Cid-setä, Sibelius-monumentti, Pohjois-Suomi

d) Yhdyssanan toinen osa on jätetty toistamatta.
Pariisin- tai Rooman-matka, perjantai- ja lauantai-iltaisin, luku- ja kirjoitustaito, koulukirjat ja -vihot

Ilman yhdysmerkkiä kirjoitetaan esim. vanha ja keskiaika koska vanha aika ei ole yhdyssana.

e) Alkuosa on kieltosana ei tai harvinainen vieraskielinen sana
ei-toivottu, sioux-intiaani, anime-lehti

-- JATKOA TULOSSA --
[offtopic]Varmaan tagitetuin posti koko foorumilla xD[/offtopic]
Viimeksi muokannut kiko-chan, Pe Syys 23, 2005 00:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva
KillerScorpion
Genin
Genin
Viestit: 148
Liittynyt: Su Tammi 09, 2005 21:05
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja KillerScorpion »

Ei juma! :lol:
Avatar
charmander
electric sushi
electric sushi
Viestit: 1937
Liittynyt: Ti Helmi 01, 2005 18:44
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja charmander »

KillerScorpion kirjoitti:Ei juma! :lol:
Äläs nyt, Kiko teki kovan työn tämän kanssa.

Täytyy sanoa muuten että tuli tarpeeseen. Ja niin voi sanoa samaa muutaman muun kohdalla, eli tulee tarpeeseen joillekin - kannattaa siis lukaista tuo.

*nostaisin reputationia jos vain voisi.*
Avatar
ahjteam
Mutsis
Mutsis
Viestit: 352
Liittynyt: Ke Huhti 13, 2005 04:35
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ahjteam »

f) puolueiden nimet epävirallisissa yhteyksissä, kuten keskustapuolue, kokoomus sekä kannattajien nimitykset (vert. kohta 3a)sosiaalidemokraatit, kristilliset.
Väärin. Niiden kannattajat kyllä kirjoitetaan pienellä, mutta puolueet kirjoitetaan isolla, koska ne ovat Helsingin Arkadiankadulla sijaitsevaan Patentti- ja rekiterihallitukseen rekisteröityjä ryhmäyhdistyksiä [esimerkiksi Pirkanmaan Kokoomus ry]. Tähän koskee sama sääntö kuin erisnimissä, tuotenimissä ja yhtiöiden toiminimissä - isolla, ellei ole toisin määritelty (Applen hittituote on nimeltään iPod, kun McDonaldsin myyntivaltti on Bic Mac -hampurilainen)).

Toinen:
Ainiin - ajatusviivan jälkeinen sana tulee pienellä. Kirjoitetussa tekstissä (kuten Internetissä) välimerkkien (pilkku, piste, kaksoispiste, puolipiste) jälkeen tulee yksi tyhjä, ajatusmerkin voi joko tehdä pitkänä (—) tai lyhyenä, jolloin kummallekin puolelle pitää tulla väli.

Väliviivan kanssa on edellämainittujen lisäksi muutamakin sääntö (osa varmasti tuli, tässä näitä mitä muistin):
a) cyberpunk-fani (yhdyssana + viittaus)
b) Angel Dust -CD (mikäli alkuosassa on monta sanaa, tulee ennen viittausta välilyönti)
c) Patentti- ja rekisterihallitus (kyseessä sanat patenttihallitus ja rekisterihallitus, eli kyseessä on toistosanan poisto)
d) rekka-auto (mikäli ensimmäisen sanan viimeinen kirjain on sama kuin viimeisen sanan ensimmäinen kirjain, laitetaan väliin viiva)
e) 6 - 9-minuuttisia (raja-arvot. oikeasti tuossa 6 - 9 välissä pitäisi olla ajatusviiva, mutta mikäli sitä ei saa, niin se pitää tehdä noin)
f) Ainoa missä tulee näin :arrow: "sana- kirja", on jos "sana-" on ensimmäisellä rivillä ja "kirja" toisella rivillä


Ainiin - kaikki numerot alle kymmenen tulisi kirjoittaa kirjaimin (tämä on suositus, ei pakko). eli ei 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 vaan yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän. myös suuret tasaluvut kuten tuhat, miljoona, miljardi tulisi kirjoittaa sanoilla (esimerkiksi neljätuhatta, 3 miljoonaa, 150 miljardia). Sopimuspapereissa ja shekeissä luvut kannattaa/pitää merkitä näin: Seitsemäntoista tuhatta neljäsataa kolmetoista (17413) euroa
Kuva
Avatar
kiko-chan
Super Mama
Super Mama
Viestit: 1478
Liittynyt: To Huhti 15, 2004 19:25
Paikkakunta: Gitaroo Planet
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kiko-chan »

ahjteam kirjoitti:
f) puolueiden nimet epävirallisissa yhteyksissä, kuten keskustapuolue, kokoomus sekä kannattajien nimitykset (vert. kohta 3a)sosiaalidemokraatit, kristilliset.
Väärin. Niiden kannattajat kyllä kirjoitetaan pienellä, mutta puolueet kirjoitetaan isolla, koska ne ovat Helsingin Arkadiankadulla sijaitsevaan Patentti- ja rekiterihallitukseen rekisteröityjä ryhmäyhdistyksiä [esimerkiksi Pirkanmaan Kokoomus ry]. Tähän koskee sama sääntö kuin erisnimissä, tuotenimissä ja yhtiöiden toiminimissä - isolla, ellei ole toisin määritelty (Applen hittituote on nimeltään iPod, kun McDonaldsin myyntivaltti on Bic Mac -hampurilainen)).
Minun käsittääkseni puolueet saa kirjoittaa pienellä epävirallisissa yhteyksissä vaikka ne ovat rekisteröityjä ryhmiä, kuten olin tekstiin kirjoittanutkin, mutta minustakin näyttää paremmalta ja itsekin aina käytän isoja kirjaimia puolueista ellen viittaa niiden kannattajiin.

Lisään vielä ahjteamin numeronmerkintätapoihin että jos kirjoitatte tuon seitsemäntoista tuhannen neljänsadan kolmentoista numeroina niin luku erotellaan kolmen ryhmissä alkaen viimeisistä numeroista.
Eli: 17 413
tai 12 345 678

Ja hitsi kun lähdettiin jo lisäämään noita vinkkejä vaikka olin lisännyt postini loppuun että -- JATKOA TULOSSA -- :D
Kuva
Avatar
Michiko
Genin
Genin
Viestit: 123
Liittynyt: Ma Kesä 27, 2005 17:22

Viesti Kirjoittaja Michiko »

Ei mikään juma, vaan tämähän on hyvä opas muistutuksena perusjutuista pähkinänkuoressa niille joita kiinnostaa kirjoittaa tekstiä (esim. fanficit) edes suurinpiirtein "kieliopillisesti" oikein.
ahjteam kirjoitti:Toinen:
Ainiin - ajatusviivan jälkeinen sana tulee pienellä. Kirjoitetussa tekstissä (kuten Internetissä) välimerkkien (pilkku, piste, kaksoispiste, puolipiste) jälkeen tulee yksi tyhjä, ajatusmerkin voi joko tehdä pitkänä (—) tai lyhyenä, jolloin kummallekin puolelle pitää tulla väli.
Siis Charcot - Marie - Tooth -oireyhtymä kun kirjoitetaan tavuviivalla, mutta Charcot―Marie―Tooth -oireyhtymä jos käytetään ajatusviivaa (sori, mutta mielestäni ilmaisu yllä oli vähän epäselvä).
Kuva
Kts Nixuboylle "lainasta" | Y.S.A.K - jep... ^^;
~Paha saa aina - parhaat päältä... ~
Avatar
Yozora
Unfit to be a Gundam Meister
Unfit to be a Gundam Meister
Viestit: 1128
Liittynyt: Ma Touko 17, 2004 13:30
Paikkakunta: TRANS-AM system
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yozora »

Michiko kirjoitti:Siis Charcot - Marie - Tooth -oireyhtymä kun kirjoitetaan tavuviivalla, mutta Charcot―Marie―Tooth -oireyhtymä jos käytetään ajatusviivaa (sori, mutta mielestäni ilmaisu yllä oli vähän epäselvä).
Tuossa tapauksessa tulee varmaan Charcot-Marie-Tooth -oireyhtymä, koska nuo kolme ensimmäistä ovat erisnimiä. Eli käytetään ihan tavallista tavuviivaa.

Ajatusviivaa, eli sitä pitkää viivaa, käytetään tavallaan pilkun tilalla erottamaan lauseesta "irrallinen" osa. Esimerkiksi: Eläimet ― niin lemmikki- kuin tuotantoeläimetkin ― ovat blah blah blah.

Kai. Itsellänikin tämä on ollut kompastuskivi viime aikoihin asti. Korjatkaa joku, jos olen väärässä.
Kuva
[ tähdenlentona kai luokseni saavuit ja kauniimman teit minun maailmastain ]
Avatar
Deta-
Chuunin Exam Supervisor
Chuunin Exam Supervisor
Viestit: 628
Liittynyt: To Tammi 06, 2005 19:07

Viesti Kirjoittaja Deta- »

Äidinkielen pikakurssi :)

EDIT: Korjasin nyt tämän :)
Viimeksi muokannut Deta-, Ti Syys 27, 2005 22:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva
Avatar
Mirha
Mindfuck
Mindfuck
Viestit: 1723
Liittynyt: Pe Syys 16, 2005 14:35

Viesti Kirjoittaja Mirha »

Deta kirjoitti:Äidinkielenpikakurssi :)
Äidinkielen pikakurssi. Erikseen siis. *niponipo* xDD

Erittäin hyödyllinen topic. Toivottavasti kaikki lukisivat ja painaisivat mieleensä edes ne helpoimmat/yksinkertaisimmat säännöt.
退屈な星が狂々回る merry go round
Just a Fuckin' class hero ON THE BEACH
Avatar
Michiko
Genin
Genin
Viestit: 123
Liittynyt: Ma Kesä 27, 2005 17:22

Viesti Kirjoittaja Michiko »

Tuossa tapauksessa tulee varmaan Charcot-Marie-Tooth -oireyhtymä, koska nuo kolme ensimmäistä ovat erisnimiä.
Sen opin mukaan mitä viimeksi olen saanut, nimenomaan erisnimien väliin kuuluu joko ajatusviiva ilman välilyöntejä, tai vaihtoehtoisesti yhdysmerkki välilyönneillä kun on kyse kahden tai useamman henkilön nimestä.
Kuva
Kts Nixuboylle "lainasta" | Y.S.A.K - jep... ^^;
~Paha saa aina - parhaat päältä... ~
Avatar
NiSSE^
Tokubetsu Jounin
Tokubetsu Jounin
Viestit: 525
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 21:18
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja NiSSE^ »

Arghgh hyvä aloitus olisi kirjoittaa sivut käsialalla :|
Kuva
Avatar
charmander
electric sushi
electric sushi
Viestit: 1937
Liittynyt: Ti Helmi 01, 2005 18:44
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja charmander »

Siirto paremmalle alueelle jossa sille on enempi tarvetta ja käyttöä.
Jokaisen ficciä kirjoittavan pitäisi lukea ja sisäistää tämä ennen postausta.
large
BANNED
BANNED
Viestit: 2246
Liittynyt: Su Helmi 29, 2004 14:44

Viesti Kirjoittaja large »

Ihna zamma jos tulee krijoitus virheitä pikkeasa
pysy poissa s-tanan rasistipaska large! -Fredo
Kuva
Avatar
minori
Legendary Sannin
Legendary Sannin
Viestit: 3015
Liittynyt: La Kesä 11, 2005 13:44
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Opastus oikeakielisyyteen

Viesti Kirjoittaja minori »

Sillon kun tuo meidän fanfic-puoli (ja minä itsekin kirjoittamisen suhteen) oli aktiivisempi, niin nuo oli kyllä tarkoitus tehdä, mutta koska koko osasto hiljeni melkeinpä kertaheitolla, niin ei ole tullut niitä tehtyä. Mutta totta puhut, että ne tarvittaisi ainakin sen varalta, että tuo joskus herää taas eloon. Jos haluat ne itse askarrella, niin ole hyvä ^^ pistä sitten pm:nä minulle, niin katsotaan vaikka yhdessä että kaikki oleellinen löytyy jne.
assikka
Student
Student
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 14:47

Re: Opastus oikeakielisyyteen

Viesti Kirjoittaja assikka »

En jaksa lukea tuota kielioppilistausta, mutta tottakai jos teksti on tosi huonoa kieliopilta, niin siitä mitä kirjoittaja haluaa sanoa, on hankala saada selvää.
Vastaa Viestiin